Ole faiga fa'avae a Amerika e mafai ona fa'alauiloa le alamanuia o le la...ae atonu e le'i ausia lava mana'oga

Ole faiga fa'avae a Amerika e tatau ona fa'atalanoaina le maua o mea faigaluega, fa'afitauli ole la ile atina'eina ole la ma le taimi, ma fa'asalalauga ole eletise ma fa'asoa feso'ota'iga.
Ina ua matou amata i le 2008, afai e tuʻuina atu e se tasi i se fonotaga e faʻapea o le malosi o le la o le a faʻaauau pea ona avea ma puna sili e tasi o atinaʻe malosi fou i le Iunaite Setete, latou te maua se ataata faʻaaloalo-ma se aofia talafeagai.Ae o lea ua tatou i ai.
I totonu o le Iunaite Setete ma le lalolagi atoa, o se tasi o puna eletise fou e sili ona televave ma taugofie, o le malosi o le la e sili atu nai lo le kesi masani ma le malosi o le matagi.
I le afa muamua o le 2021, o le solar photovoltaic (PV) na maua ai le 56% o malosiaga fou uma e gaosia i le Iunaite Setete, faʻaopoopo le toeitiiti 11 GWdc le gafatia.Ole si'itaga lea ile tausaga ile 45% ma ole kuata lona lua ile fa'amaumauga.O le tausaga lenei ua fa'amoemoe o le a sili ona tele le fa'aogaina o le la i totonu o le Iunaite Setete
I le taimi nei, o loʻo faʻapipiʻi e le atunuʻu se poloketi fou i le 84 sekone, faʻafaigaluegaina le silia ma le 250,000 tagata faigaluega e sili atu i le 10,000 kamupani sola.
O lenei fa'atuputeleina o lo'o fa'atosina tele e fa'aoga, nu'u ma atina'e.Ua fuafuaina e Bloomberg New Energy Finance e oo atu i le 2030, o kamupani e 285 i le RE100 e mafai ona siitia atu i le 93 GW (tusa ma le US$100 piliona) o galuega fou a le matagi ma le la.
O la tatou lu'itau o la tatou fua.O le faʻateleina o le manaʻomia o le lalolagi mo le malosi faʻafouina ma le faʻaauau pea o le eletise o le eletise a le US ma fale taʻavale o le a naʻo le faʻateleina o faʻafitauli taua o le sapalai o mea uma mai modules i inverters i maa.
O tau o uta i le Taulaga o Los Angeles ma US uafu ua siitia i le lata i le 1,000%.O le faʻalauteleina o le faʻalauteleina o aseta a le ERCOT, PJM, NEPOOL, ma le MISO i totonu ua mafua ai le tuai o fesoʻotaʻiga i luga atu o le 5 tausaga, o nisi taimi e umi atu, ma faʻatapulaʻaina fuafuaga lautele poʻo le faʻasoaina o tau mo nei faʻaleleia.
O le tele o faiga fa'avae o lo'o iai nei o lo'o taula'i i le fa'asilisiliina o taunu'uga o le tamaoaiga o le umiaina o aseta e ala i tupe fa'atupe fa'afaigaluega a le feterale tuto'atasi (ITC) mo ma'a, fa'aopoopoga ITC mo le malosi o le la, po'o filifiliga totogi sa'o.
Matou te lagolagoina nei faʻamalosiaga, ae latou te mafaia mo poloketi o loʻo i ai pe latalata i faʻatauga i le "pito i luga o le pyramid" i la matou pisinisi.I le tala faasolopito, ua aoga lenei mea i le tosoina o uluai poloketi, ae afai tatou te mananao e faʻalautele pe a manaʻomia, e le aoga.
I le taimi nei, e tusa ma le 2% o le eletise i totonu o aiga e maua mai le malosi o le la.O la matou sini o le oʻo atu i le 40% pe sili atu i le 2035. I le isi sefulu tausaga, e manaʻomia le faʻateleina o le atinaʻe faaletausaga o aseta sola i le fa pe lima taimi.E tatau foi ona taula'i atu se faiga fa'atosina mo taimi uumi i aseta tau atina'e e avea ma fatu o le lumana'i.
Ina ia lelei le luluina o nei fatu, e manaʻomia e le alamanuia ona sili atu le manino i le faʻatauina o tau, sili atu le mautinoa i le faʻatauina o meafaigaluega, sili atu le mautu ma manino i lona vaʻaia o fesoʻotaʻiga, atinaʻe ma faʻalavelave, ma fesoasoani i mea aoga e faia fuafuaga umi ma tupe teufaafaigaluega. .Ia i ai se leo taua.
Ina ia fa'amalieina nei mana'oga, e tatau i faiga fa'avae a le feterale ona fa'atalanoaina le maua o mea faigaluega, fa'alavelave ma le taimi e fa'atupuina ai le la, ma fa'afitauli tau feso'ota'iga feso'ota'iga.Ole mea lea ole a mafai ai ea tatou alamanuia ma le aufaipisinisi ona fa'asoa tatau tupe fa'aletonu i le tele o aseta.
O le atinaʻeina o le malosi o le la e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le faaluaina ma le faʻavaveina o le atinaʻe e faʻalauiloa ai se faʻavae tele ma lautele o aseta i le "pito i lalo o le pyramid" i le alamanuia.
I la matou tusi i le 2021, na matou fa'ailoa ai ni fa'amuamua e tolu o le a fesoasoani i le ausiaina o sini a le US decarbonization: (1) vave fa'aitiitia le tau o oloa fa'aulufale mai i le la (ma saili isi auala e fa'aosofia ai le gaosiga o oloa a le US);(2)) Fa'asoa fa'atasi ma mea fa'aoga ma RTO i le tuai o felauaiga ma fa'asoa fa'asoa;(3) Fa'atinoina o le National Renewable Energy Portfolio Standard (RPS) po'o le Clean Energy Standard (CES).
Ave'ese le tau fa'aulufale mai o le la e fa'amata'u ai le saosaoa o le fa'atinoina.O tau fa'aulufale mai o le la ua matua fa'atapula'aina ai le tuputupu a'e o pisinisi a le la ma fa'afouina malosiaga fa'afouina, tu'u ai le Iunaite Setete i se tulaga fa'aletonu i le lalolagi atoa, ma fesiligia ai lo tatou gafatia e ausia sini na fa'atulaga e le Paris Climate Agreement.
Matou te fa'atatau e 201 tau na'o le a fa'aopoopoina le itiiti ifo i le US$0.05/watt i fa'ata'ita'iga fa'ainisinia, fa'atauga, ma faufale (EPC) ta'itasi, ae fa'atapula'a le fa'atupulaia o fale gaosi oloa (pe a iai).O tau o lo'o fa'atupuina ai fo'i le tele o le le mautonu ma fa'ateleina ai fa'afitauli sa iai muamua.
Nai lo o tau, e mafai ma e tatau ona tatou faʻamalosia le gaosiga i totonu o le atunuʻu e ala i faʻamalosi e pei o tupe maua lafoga.E tatau ona tatou faʻamautinoa le maua o mea faʻatau-ituaiga, e tusa lava pe sau mai Saina, ma faʻalogo foi i galuega faʻamalosi ma isi soliga o aia tatau a tagata.
O le tu'ufa'atasiga o fofo fa'aitulagi tau fefa'ataua'iga mo fa'alavelave fa'apitoa fa'apitoa ma le maliliega fa'amautu a le SEIA ose amataga lelei ma o se paionia i le alamanuia o le la.O fesuiaiga o tau ua matua faateleina ai tau o la tatou alamanuia ma faavaivaia ai lo tatou gafatia e fuafua ma faalautele i le lumanai.
E le o se faʻamuamua lea mo le pulega a Biden, ae tatau lava.O suiga o le tau ua avea pea ma mataupu sili ona taua mo tagata palota Democratic.Ole malosi ole la ole tatou mea faigaluega pito sili ona taua e feagai ai ma suiga ole tau.O tau o le fa'afitauli sili lea o lo'o feagai ma le alamanuia.O le aveeseina o tau e le manaʻomia ai le faʻatagaina a le Konekeresi poʻo se gaioiga.E tatau ona tatou aveesea.
Lagolago le faaleleia o aseta tuai.O se tasi o fa'alavelave tele i le fa'alauteleina o le fua o le malosi fa'afouina o le i ai lea o feso'ota'iga tuai ma tuai ma fa'asoa fa'asoa.O se fa'afitauli lauiloa lea, ma o fa'aletonu o feso'ota'iga i Kalefonia ma Texas ua sili atu ona fa'ailoa talu ai nei.O le auivi a'oa'oga a vaega lua ma le faamaopoopoina o le tala o le tupe e maua ai le avanoa atoatoa muamua e fausia ai se laina eletise 21st century.
Talu mai le 2008, ua taʻitaʻia e le ITC sola se vaitau o le faʻatupulaia o pisinisi.E mafai fo'i ona fa'apena fo'i le fa'aogaina o le eletise ma le fa'asoaina o fa'aputuga ma fa'alelei.I le faaopoopo atu i faʻamalosiaga tau tamaoaiga, o le a faʻatalanoaina foi e le afifi nisi o faʻalapotopotoga faʻaitulagi ma vaʻaiga faʻaitulagi faʻasalalauga e manaʻomia mo le atinaʻeina manuia o le malosi mama.
Mo se fa'ata'ita'iga, o le fa'ata'ita'iga fa'apipi'i e aofia ai le US$9 piliona e fesoasoani ai i setete i le filifilia o nofoaga mo galuega fa'asalalau ma lagolago ai fuafuaga fa'asalalau ma agava'a fa'ata'ita'iga a le US Department of Energy (DOE).
E aofia ai fo'i le lagolago tau tupe mo le fausiaina ma le fa'aonaponei o le feso'ota'iga feso'ota'iga i sasa'e ma sisifo, feso'ota'iga i totonu o le atunu'u ma le ERCOT, ma galuega tau eletise mai le sami.
E le gata i lea, o loʻo faʻatonuina ai le Matagaluega o Malosiaga e suʻesuʻe tapulaa gafatia ma faʻalavelave pe a filifilia alalaupapa tului a le atunuʻu, ma le sini o le faʻalauiloaina o le atunuʻu atoa o le Competitive Renewable Energy Zone (CREZ) i Texas.O le mea tonu lava lea e tatau ona fai, ma o le ta’ita’iga a le malo i lea itu e matua’i fa’afetaia.
Fa'aaoga se fofo a le konekeresi e fa'alautele ai le malosi fa'afouina.I le fa'alauiloaina o le fa'avae fou o le paketi a le malo, o se vaega o le fa'amaopoopoina o le paketi a le feterale, e ono le mafai ai e le Konekeresi ona pasia tulaga fa'afouina o tupe teu fa'afaigaluega, tulaga fa'amama eletise, e o'o lava i le Fuafuaga Fa'atino o le Malosiaga Mama (CEPP).
Ae o loʻo i ai isi meafaigaluega faʻavae o loʻo iloiloina e, e ui lava e le atoatoa, o le a fesoasoani e faʻalauteleina se lumanaʻi sili atu ona gafataulimaina.
E tatau ona palota le Konekeresi i se fuafuaga faamaopoopoina o le tala o le tupe lea e faamoemoe e faalautele le lafoga o tupe teufaafaigaluega a le la (ITC) i le 30% mo le 10 tausaga ma faaopoopo le 30% o avanoa fou e teu ai e faalauiloa ai le malosi o le la ma isi mea e mafai ona faafouina Faalautelega o galuega faatino.ITC ma le 10% fa'aopoopo ITC ponesi mo poloketi a le la e fa'aalia ai fa'amanuiaga fa'apitoa i tagata maualalo ma le vaeluagalemu (LMI) po'o le fa'amasinoga fa'alesiosiomaga.O nei tulafono fa'aopoopo e fa'aopoopo i se pili tu'ufa'atasi o aseta tetele.
Matou te faʻamoemoe o le fuafuaga faʻaiʻu mulimuli o le a manaʻomia ai kamupani e totogi totogi o loʻo i ai nei mo galuega fou uma, ma e ono faʻamaonia ai o mea i totonu o le atunuʻu o le poloketi, faʻaopoopo i le faʻaosofia saʻo o le tuputupu aʻe o fale gaosi oloa, o le a faʻamalosia ai foi kamupani o loʻo i ai le maualuga o le US. -faia vaega.O le fuafuaga atoa o le nofoia o loʻo faʻamoemoe e fausia ai le faitau selau afe o galuega fou i fale gaosi oloa, faufale ma auaunaga i totonu o le atunuʻu.E tusa ai ma a matou su'esu'ega i totonu, matou te talitonu o le 30% o le ITC o le a fa'atupe lelei le mana'oga o totogi o lo'o iai nei.
O lo'o matou i ai i le pito o le suatiaina o le eleele o le malosi mama mama, lea o le a matua suia ai le mamanu o malosiaga faʻafouina, aemaise lava le malosi o le la.O lo'o iai nei le fa'aputuga o atina'e tetele ma le pili o le fa'amalieina o se fa'avae malosi ma fa'amoemoe mo le toe fa'atulagaina ma le toe fa'aleleia o atina'e malosi a le atunu'u ma feso'otaiga felauaiga.
O lo'o leai lava se fa'afanua manino a le atunu'u e ausia ai sini o le tau ma fa'avae maketi e pei o le RPS e fa'atino ai nei sini.E tatau ona tatou gaoioi vave e fa'aonaponei le fa'asologa e ala i taumafaiga felagolagoma'i ma fa'alapotopotoga fa'asalalau fa'aitulagi, FERC, fa'aoga, ma alamanuia.Ae o loʻo matou galulue malosi e fausia se lumanaʻi malosi, ma o le toʻatele o matou sa galulue malosi.

Afai o le a e amataina lau masini PV o le la fa'amolemole mafaufau i le PRO.ENERGY o lau fa'atau oloa mo au mea fa'aoga fa'aoga fa'aola.

Matou te tuuto atu e tuʻuina atu ituaiga eseese o fausaga faʻapipiʻiina o le la, faʻaputu eleele, pa uaea faʻaaogaina i le la.

Matou te fiafia e tuʻuina atu fofo mo lau siaki i soʻo se taimi e te manaʻomia ai.

PRO MALOSI


Taimi meli: Oke-29-2021

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou